Jaka powinny być zastawa stołowa? Rodzaje naczyń

Umiejętność przygotowania stołu do posiłku jest sztuką. Niektóre okazje zasługują na wyjątkową oprawę, a nakrycie stołu dodaje elegancji. Jak to zrobić? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak nakryć stół. Podpowiadamy również, jaka zastawa stołowa – rodzaje i nazwy, obowiązują na stole! 
rodzaje zastawy stołowej

Rodzaje zastawy stołowej

Zastawa stołowa składa się z różnych elementów, które złożone w jedną całość – dodają stołu elegancji. Co zatem powinno pojawić się na stole?

Zastawa stołowa – skład

Kompletna zastawa stołowa składa się z:

-Sztućce – wybierając komplet, należy pamiętać o tym, że rodzaj oraz ilość potrzebnych sztućców zależy od serwowanego posiłku. Mogą się one jednak pojawić na stole zarówno wcześniej, jak i w trakcie serwowania poszczególnych dań. Ważne jest to, aby zachować określoną kolejność ich układania.

-Talerze – w tej grupie znajdują się wszelkie naczynia stosowane do serwowania i spożywania posiłków.

-Kieliszki – rodzaj szkła stołowego przeznaczonego do podawania napojów alkoholowych. W zależności od konkretnego trunku różnią się one od siebie rozmiarem czarki, kształtem i wielkością nóżki.

-Szklanki – to szkło przeznaczone do serwowania napojów bezalkoholowych oraz niektórych alkoholi (np. whisky). Z kolei dłuższe modele przydadzą się do przyrządzania long drinków.

zastawa stołowa nazwy

Zastawa stołowa nazwy

Poniżej zamieszczamy listę najbardziej przydatnych akcesoriów do nakrywania stołu:

Płytki talerz obiadowy – najbardziej uniwersalny talerz o średnicy 24-27 cm.

Talerz deserowy – określany również jako talerz śniadaniowy, ma zwykle średnicę 17-21 cm.

Talerz głęboki – czyli talerz do zup, sałatek, makaronów itp., którego średnica wynosi 21-24 cm.

Salaterka – mała, głęboka miseczka o średnicy ok. 18 cm.

Półmisek – płytkie naczynie o owalnym kształcie, na którym serwuje się potrawy, głównie mięsa, ryby itp.

Rawier – to nieco głębszy półmisek do serwowania przekąsek i przystawek.

Waza – głębokie naczynie, które służy do podawania zup. Posiada po bokach uchwyty, a na szczycie przykrywkę.

Sosjerka – służy do serwowania sosów.

Filiżanka – to produkt przeznaczony do picia kawy, herbaty i innych ciepłych napojów. Posiada delikatne ucho.

Spodek – mały talerzyk, którego używa się jako podstawkę pod filiżankę.

Kubek – służy do picia herbaty i innych ciepłych napojów. Posiada ucho, dzięki któremu jest praktyczny i funkcjonalny.

Etażerka – czyli patera w kształcie piramidy do serwowania owoców i ciast.

Imbryk – podobne do czajnika naczynie, w którym podaje się gorąca wodę, herbatę itp. Wyposażony w duży uchwyt i przykrywkę.

Mlecznik – czyli niewielki dzbanek na mleczko do kawy.

Cukiernica – pojemnik do serwowania cukru na stół.

Bulionówka – nieco większych rozmiarów filiżanka, która służy do zabierania zupy z wazy. 

MUSCARI, https://konsimo.pl/kolekcja/muscari/ Waza biały - zdjęcie

KONSIMO

MUSCARI

Waza

99,99
PLN
W magazynie
SCANIA, https://konsimo.pl/kolekcja/scania/ Serwis obiadowy polska porcelana 24 elementy biały / platynowy wzór dla 6 os. Platin - zdjęcie

BOGUCICE

SCANIA

Serwis obiadowy polska porcelana 24 elementy biały / platynowy wzór dla 6 os.

879
PLN
W magazynie
AGAWA GOLD, https://konsimo.pl/kolekcja/agawa-gold/ Serwis obiadowy polska porcelana 25 elementów biały / złoty wzór dla 6 os. Gold - zdjęcie

BOGUCICE

AGAWA GOLD

Serwis obiadowy polska porcelana 25 elementów biały / złoty wzór dla 6 os.

729
PLN
DIAMENT PLATIN, https://konsimo.pl/kolekcja/diament-platin/ Serwis obiadowy polska porcelana 6 os. 26 elementów Biały / platynowy wzór Platin - zdjęcie

BOGUCICE

DIAMENT PLATIN

Serwis obiadowy polska porcelana 6 os. 26 elementów Biały / platynowy wzór

879
PLN

Zastawa stołowa elementy

Zastawa stołowa jest sprzedawana w wielu ciekawych wariantach, które różnią się od siebie nie tylko zawartością, ale i designem oraz ilością poszczególnych elementów. Zwykle zastawa stołowa składa się z kilku talerzy (płaskich, głębokich, śniadaniowych). W większych zestawach można odnaleźć również różne rodzaje szkła stołowego, salaterki, wazy itp.

Najmniejsze z dostępnych zestawów, zawierają zwykle komplet naczyń dla 6 osób i mogą składać się nawet z 18 elementów. Oznacza to więc, że największe zestawy (dla 12 osób) składają się z ponad 100 różnych artykułów! Nie ulega jednak wątpliwości, że taki komplet zastawy stołowej przyda się w domu. Ich posiadanie szczególnie rekomenduje się osobom, które lubią zapraszać do siebie na obiad lub kolację. Znajomi i rodzina z pewnością docenią taką wyjątkową oprawę posiłku.

zastawa stołowa elementy