Rodzaje zastawy stołowej
Zastawa stołowa składa się z różnych elementów, które złożone w jedną całość – dodają stołu elegancji. Co zatem powinno pojawić się na stole?
Zastawa stołowa – skład
Kompletna zastawa stołowa składa się z:
-Sztućce – wybierając komplet, należy pamiętać o tym, że rodzaj oraz ilość potrzebnych sztućców zależy od serwowanego posiłku. Mogą się one jednak pojawić na stole zarówno wcześniej, jak i w trakcie serwowania poszczególnych dań. Ważne jest to, aby zachować określoną kolejność ich układania.
-Talerze – w tej grupie znajdują się wszelkie naczynia stosowane do serwowania i spożywania posiłków.
-Kieliszki – rodzaj szkła stołowego przeznaczonego do podawania napojów alkoholowych. W zależności od konkretnego trunku różnią się one od siebie rozmiarem czarki, kształtem i wielkością nóżki.
-Szklanki – to szkło przeznaczone do serwowania napojów bezalkoholowych oraz niektórych alkoholi (np. whisky). Z kolei dłuższe modele przydadzą się do przyrządzania long drinków.
Zastawa stołowa nazwy
Poniżej zamieszczamy listę najbardziej przydatnych akcesoriów do nakrywania stołu:
Płytki talerz obiadowy – najbardziej uniwersalny talerz o średnicy 24-27 cm.
Talerz deserowy – określany również jako talerz śniadaniowy, ma zwykle średnicę 17-21 cm.
Talerz głęboki – czyli talerz do zup, sałatek, makaronów itp., którego średnica wynosi 21-24 cm.
Salaterka – mała, głęboka miseczka o średnicy ok. 18 cm.
Półmisek – płytkie naczynie o owalnym kształcie, na którym serwuje się potrawy, głównie mięsa, ryby itp.
Rawier – to nieco głębszy półmisek do serwowania przekąsek i przystawek.
Waza – głębokie naczynie, które służy do podawania zup. Posiada po bokach uchwyty, a na szczycie przykrywkę.
Sosjerka – służy do serwowania sosów.
Filiżanka – to produkt przeznaczony do picia kawy, herbaty i innych ciepłych napojów. Posiada delikatne ucho.
Spodek – mały talerzyk, którego używa się jako podstawkę pod filiżankę.
Kubek – służy do picia herbaty i innych ciepłych napojów. Posiada ucho, dzięki któremu jest praktyczny i funkcjonalny.
Etażerka – czyli patera w kształcie piramidy do serwowania owoców i ciast.
Imbryk – podobne do czajnika naczynie, w którym podaje się gorąca wodę, herbatę itp. Wyposażony w duży uchwyt i przykrywkę.
Mlecznik – czyli niewielki dzbanek na mleczko do kawy.
Cukiernica – pojemnik do serwowania cukru na stół.
Bulionówka – nieco większych rozmiarów filiżanka, która służy do zabierania zupy z wazy.
Zastawa stołowa elementy
Zastawa stołowa jest sprzedawana w wielu ciekawych wariantach, które różnią się od siebie nie tylko zawartością, ale i designem oraz ilością poszczególnych elementów. Zwykle zastawa stołowa składa się z kilku talerzy (płaskich, głębokich, śniadaniowych). W większych zestawach można odnaleźć również różne rodzaje szkła stołowego, salaterki, wazy itp.
Najmniejsze z dostępnych zestawów, zawierają zwykle komplet naczyń dla 6 osób i mogą składać się nawet z 18 elementów. Oznacza to więc, że największe zestawy (dla 12 osób) składają się z ponad 100 różnych artykułów! Nie ulega jednak wątpliwości, że taki komplet zastawy stołowej przyda się w domu. Ich posiadanie szczególnie rekomenduje się osobom, które lubią zapraszać do siebie na obiad lub kolację. Znajomi i rodzina z pewnością docenią taką wyjątkową oprawę posiłku.