Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
Prawdziwa gorąca czekolada do picia, jak sama nazwa wskazuje, powinna powstać na bazie rozpuszczonej czekolady. Im lepszej jakości składniki bazowe wybierzemy, tym lepszy efekt finalny, dlatego warto sięgnąć po tabliczkę naprawdę dobrego smakołyku z wysoką zawartością kakao. Jeśli zależy nam na efekcie gęstego, aksamitnie kremowego napoju, do roztopienia czekolady użyjmy śmietanki 30% (nie zwarzy się).
Aby nieco "odchudzić" później taką czekoladę do picia, do śmietanki można dodać również zwykłego mleka. Kluczem do sukcesu jest bardzo powolne roztapianie pokruszonych kostek czekolady i skrupulatne mieszanie, które pozwoli wyeliminować wszelkie grudki. Taką pitną czekoladę serwujemy na gorąco, najlepiej w ulubionym kubku każdego domownika.
Jak zrobić gorącą czekoladę z kakao?
Jeśli nie mamy pod ręką tabliczek dobrej czekolady, ale jednocześnie czujemy ogromną ochotę na taki słodki i aromatyczny napój, nic straconego! Domową gorącą czekoladę przyrządzimy również na bazie prawdziwego, gorzkiego kakao. Istotne będą proporcje, czyli 1 szklanka pełnotłustego mleka na dwie czubate łyżeczki kakao. Smak i aromat napoju podkreśli ekstrakt waniliowy i odrobina cukru.
Aby ugotować taką czekoladę do picia, należy połączyć kakao z dwoma łyżkami zimnego mleka i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie pozostałą część mleka gotujemy z wanilią i dodajemy mieszankę mleka z kakao. Później wystarczy pogotować napój jeszcze przez około dwie minuty i gotowe. Czekolada będzie najbardziej aromatyczna, jeśli podamy ją w kubku, którego kształt jest węższy przy podstawie i rozszerza się ku górze. Takie naczynie sprzyja uwalnianiu zapachu, który ma niebagatelny wpływ na odczuwany smak czekolady. Ciepły napój działa rozgrzewająco, a jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych słodkości! Dowiedz się, jak udekorować pierniczki.
Jak zrobić gorącą czekoladę z kakao w różnych odsłonach?
Jak wspominaliśmy, gorąca czekolada, którą przygotujemy z czekolady w tabliczce lub kakao, to przysmak nie tylko dla najmłodszych. Chociaż podstawowa wersja napoju jest pyszna, to dzięki dodatkom można ją dodatkowo udoskonalić. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia dla dzieci i co dodać do napoju dla dorosłych?
Gorąca czekolada na słono lub z kwaśnymi dodatkami
Jeśli gorąca czekolada wydaje się zbyt mdła, warto przełamać jej słodycz odpowiednimi dodatkami. Miłośnicy słonego karmelu czy masła orzechowego powinni polubić gorącą czekoladę z dodatkiem szczypty soli. Z kolei osoby gustujące w słodko-kwaśnych połączeniach zakochają się w czekoladzie na gorąco z konfiturą, na przykład malinową. Warto bawić się również składnikami bazowymi, czyli sięgać bo różne rodzaje czekolad, łącząc mleczną z białą czy gorzką i mleczną.
Gorąca czekolada z przyprawami lub alkoholem
Serwując czekoladę na gorąco dla dorosłych, nie musimy obawiać się mocniejszych i bardziej wyrazistych dodatków. Czekolada świetnie smakuje na przykład z chili lub z przyprawami korzennymi. Rozgrzewająco działa również z likierami, na przykład z amaretto czy rumem. Można połączyć ją także z gotowym aromatem, na przykład waniliowym lub marcepanowym.
Czekolada na gorąco z dekoracjami
Warto pamiętać, że odpowiednie podanie zwiększa doznania smakowe. Gorącą czekoladę warto wlewać w pełne uroku ceramiczne kubki, które dobrze trzymają ciepło oraz udekorować ulubionymi przysmakami. Prawdziwy klasyk to czekolada do picia z piankami, ale doskonałym pomysłem będzie też bita śmietana czy posypka z kakao. Zadbaj również o wystrój swojego wnętrza! Jak ozdobić dom na święta?