Kto odkrył, z czego jest porcelana?
Porcelana powstała w Chinach. Przez długi czas sposób jej wyrabiania był dla Europejczyków tajemnicą, a ludzie z wielu krajów próbowali odkryć, z czego jest porcelana. Jej piękno i wytrzymałość zachwycały, dlatego mieszkańcom z innych krajów tak bardzo zależało na tym, aby poznać techniki jej wytwarzania i móc samodzielnie tworzyć wyjątkowe naczynia. Udało się to w roku 1709, a dokonał tego alchemik Johann Friedrich Böttger.
Jak i z czego robi się porcelanę?
Podstawowy skład porcelany to: kaolin (skała osadowa), skaleń oraz kwarc (minerały w postaci kryształu). Mieszanka tych surowców w odpowiednich proporcjach formowana jest w konkretny kształt i w takiej formie wypalana w wysokiej temperaturze (1350°C - 1460°C). W zależności od temperatury wypalania i dodania do podstawowego składu innych substancji można otrzymać różne rodzaje porcelany.
To, z czego robi się porcelanę, zależy od typu, który pragniemy uzyskać. Istnieją minerały, które dodane do mieszanki surowców, jeszcze bardziej poprawiają jakość porcelany. Przykładowo: dodany minerał alumina zwiększa jej wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Ważna jest też jakość posiadanych składników, a im lepsze surowce zostaną wykorzystane, tym doskonalsza i trwalsza będzie porcelana.
Porcelana twarda
Porcelana twarda jest wypalana w wysokiej temperaturze. Cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia i zarysowania oraz potrafi długo utrzymać ciepło, np. podanej na niej potrawy. Jest również łatwa w czyszczeniu i użytkowaniu. Jej pierwotny kolor to biel, jednak bez problemu można go zmienić przy użyciu przystosowanych do tego substancji. Swoją twardość uzyskuje dzięki procentowo większej zawartości kaolinu.
Porcelana miękka
Porcelana miękka jest wypalana w niższych temperaturach niż porcelana twarda. Jest cienka, lekka i delikatna, przez co bardziej podatna na uszkodzenia. Jej kolor jest biały, a przez styl wykonania może być nawet prześwitująca. Posiada lśniącą powłokę, pozwalającą na ubarwienie szeroką gamą barwników.
Porcelana kostna
Pierwotna produkcja polegała na dodaniu do składu porcelany zwierzęcego pyłu kostnego. Kolor takich wyrobów jest kremowy lub beżowy. Nowoczesna technika zastąpiła pył z kości substancjami chemicznymi, finalnie tworząc porcelanę niczym nieodbiegającą od oryginalnej wersji, z wyjątkiem możliwości uzyskania białego koloru. Nowa wersja otrzymała nazwę New Bone China. Ta porcelana jest cienka i zaskakująco wytrzymała.
Porcelana skaleniowa
Wiele osób zastanawia się nad znaczeniem nazwy - porcelana skaleniowa. Co to dokładnie znaczy i czym różni się od innych rodzajów? Otóż w tym przypadku chodzi głównie o większą zawartość skalenia w składzie, a co za tym idzie lepszą trwałość. Naczynia wykonane z porcelany skaleniowej są o wiele bardziej wytrzymałe i wysoce odporne na stłuczenia i uderzenia. Zarysowania czy wyszczerbienia są w jej przypadku bardzo mało prawdopodobne. Ten rodzaj porcelany wytrzymuje także wysokie temperatury, dlatego używany jest również do produkcji naczyń żaroodpornych przeznaczonych do zapiekania potraw w piekarniku.
Półporcelana
Znana także pod nazwą porcelit. Określa się ją mianem półporcelany, gdyż produkowana jest z takich samych składników co klasyczna porcelana. Niestety mam nieco gorsza jakość. To tańszy odpowiednik porcelany, który jest bardziej podatny na uszkodzenia i zarysowania. Te wyroby ceramiczne same w sobie nie mają białego koloru, pokryte są szkliwem, które nadaje im taką barwę.