Idealna herbata na zimowe wieczory
W długie, mroźne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż usiąść pod kocykiem z aromatyczną, rozgrzewającą herbatką świąteczną. Jest to idealny dodatek do pierniczków czy kruchych ciasteczek. Jej zapach idealnie się wpasowuje w klimat świąt, a dobór odpowiednich składników dodatkowo rozgrzewa i świetnie walczy z przeziębieniem.
Aby zaparzyć idealną herbatę świąteczną, z pewnością przyda się dzbanek z zaparzaczem. Naczynie to idealnie sprawdzi się do parzenia większej ilości naparu. Warto zdecydować się na jego zakup.
Herbata choinkowa i herbata wigilijna
Zimową herbatę świąteczną można wykonać w oparciu o różne przepisy. Jedną z propozycji jest herbata choinkowa. Do jej zaparzania potrzebne jest 20 g herbaty zielonej, 1 g anyżu gwiaździstego oraz 3 g imbiru kandyzowanego. Z kolei chcąc przygotować herbatę wigilijną należy wykorzystać 20 g English Breakfast, 3 g owocu dzikiej róży, 3 goździki i 1/4 laski wanilii.
Takie proporcje pozwolą na przygotowanie stosunkowo małej ilości herbaty, jednak w razie potrzeby zawsze można zwiększyć porcję. Po przygotowaniu wszystkich składników, należy rozdzielić anyż na drobne kawałki, a imbir pokroić w kostkę. Wanilię należy rozciąć na pół i wymieszać wszystkie składniki, a następnie odstawić w suche miejsce. Jeśli lubisz napoje procentowe, które mają silne działanie rozgrzewające, to koniecznie sprawdź, jak zrobić grzańca!
Przepis na świąteczną herbatę
Decydując się na parzenie herbaty według powyższych receptur, należy po około tygodniu wyjąć z mieszanki wanilię, ponieważ napój z pewnością nasiąknął już jej aromatem.
Mieszankę wigilijną można zaparzyć w proporcji jednej łyżeczki na filiżankę i zalać wodą o temperaturze 100 st. na około 4 minuty. Napar wyjdzie bardzo aromatyczny. Mieszankę choinkową parzy się w bardzo podobnej ilości z tym, że zalewa się ją wodą o temperaturze około 80 st., także na 4 minuty. Napar ma bardzo interesujący, delikatny, imbirowy smak.
Inna propozycja na świąteczną herbatę
Świąteczną herbatę można także przygotować w nieco inny sposób. Do jej przygotowania przyda się: czarna herbata, kawałek korzenia imbiru, laska cynamonu, pomarańcza, goździki, gwiazdki anyżu, 2 łyżki soku z malin, miód.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i wsypać do zaparzacza. Po chwili dorzucić laskę cynamonu, a także parę goździków i parę gwiazdek anyżu. Całość zalać gorącą wodą. Następnie obrać korzeń imbiru, pokroić go w plasterki i wrzucić do dzbanka. Całość odstawić na około 5 minut i po tym czasie dodać kilka plastrów pomarańczy (wcześniej cytrus należy sparzyć), a także wlać sok z malin. Dla miłośników jeszcze słodszych wersji, idealnym dodatkiem będzie miód.
Gotową herbatę warto rozlać do kubków z grubymi, szklanymi ścianami, aby wyeksponować wszystkie dodatki. Aby efekt był jeszcze bardziej spektakularny, do każdego kubka warto dołożyć plaster pomarańczy z goździkami wbitymi w skórkę. Świąteczna herbata z pomarańczą zachwyca swoim smakiem!
Dobrze przygotowana herbata świąteczna to idealne rozwiązanie na długie, zimowe wieczory. Jest ona nie tylko rozgrzewająca, klimatyczna i aromatyczna, ale także bardzo pyszna. Warto przygotować napar z ulubionymi dodatkami i rozkoszować się jego smakiem i zapachem, gdy za oknem pada śnieg i skrzypi mróz. Z naszego bloga dowiesz się również, jak ozdobić dom na święta!