Deski Kuchenne - European First Quality
Każda deska kuchenna jest wykonana z najwyższą starannością korzystając z tradycyjnych ręcznych metod produkcyjnych. Wybierając europejskie drewno, dbamy o to, aby nasze deski spełniały najwyższe standardy jakości potwierdzone certyfikatami. Oznacza to, że korzystamy z surowca pochodzącego z lasów specjalnie do tego przeznaczonych, szanując środowisko i społeczność lokalną.
Wybierając nasze deski, dbasz o planetę.
Europejskie drewno FSC
Certyfikowane drewno FSC pochodzi z lasów specjalnie przeznaczonych do produkcji wysokiej jakości drewnianych produktów. Wybierając produkty z certyfikatem FSC, konsumenci wspierają firmy i producentów, którzy dbają o środowisko i społeczeństwo. Zapewnia to także pewność użytkownikom, że ich produkt pochodzi z legalnych i zrównoważonych źródeł, jednocześnie przyczyniając się do ochrony środowiska naturalnego.
Jakość premium
Jakość desek jest niezwykle ważna dla każdego kucharza, czy pasjonata gotowania. Zastosowanie wysokiej jakości drewna certyfikowanego FSC klejonego w pasy, gwarantuje wytrzymałość i trwałość produktu przez wiele lat. Tak wykonane deski zapewniają idealne warunki do przygotowywania posiłków. Naturalny smak i zapach drewna pozostaje na przygotowanych potrawach, co dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawom. Warto także pamiętać, że odpowiednia pielęgnacja i regularne olejowanie zapewnia wytrzymałość desek do krojenia na wiele lat.

BIO oleje do impregnacji i kleje
Oleje, które zastosowaliśmy do impregnacji są ekologiczne i bezpieczne dla desek kuchennych oraz żywności. Wnikają one głęboko tworząc nieprzepuszczalną barierę, dzięki czemu są chronione przed działaniem wody i wilgoci, która mogłaby negatywnie wpływać na ich trwałość. Przy regularnej impregnacji drewna będzie ono zachowane w idealnej kondycji, a także przetrwa wiele lat, a nawet pokoleń.

Różne rodzaje drewna
Dąb: Drewno dębowe cechuje się trwałością i wytrzymałością, a do tego jest wysoce odporne na ścieranie, czyniąc je idealnym wyborem do użytkowania w kuchni, a charakterystyczny kolor i widoczne słoje nadają wyjątkowego uroku.
Buk: Drewno bukowe jest jasnego koloru o delikatnie widocznych słojach. Użytkowanie w kuchni zapewnia jego solidność i trwałość, a także odpowiednia reakcja na obróbkę według różnych kształtów i rozmiarów.
Jesion: Drewno z jesionu charakteryzuje się dużą twardością oraz sprężystością. Deski z niego wykonane są wytrzymałe i wysoce odporne na wilgoć, a także zachwycają swoimi różnorodnymi wzorami słojów.

Europejskie rzemiosła
Nasze deski powstają w europejskich manufakturach, gdzie wykonywane są przez doświadczonych rzemieślników. To miejsca, w których tradycyjne metody wykonania są cenione i przekazywane z pokolenia na pokolenie, tworząc niepowtarzalny charakter naszych desek. Każdy element jest wybierany i dopracowany tak, aby stworzyć produkt, który zachwyci wszystkich miłośników kulinariów i nie tylko. Dzięki pracy rąk wykwalifikowanych rzemieślników, każda deska staje się wyjątkowym dziełem sztuki, które nie tylko spełnia swoje funkcje praktyczne, ale również zachwyca swoim pięknem i wyjątkowością.

Tradycyjny proces produkcji
Selekcja drewna:
Drewno pochodzi z lasów certyfikowanych lasów FSC, które są tworzone specjalnie do produkcji drewnianych produktów. Podczas selekcji wybierane jest drewno o odpowiedniej jakości, aby nadawało się na wyprodukowanie desek do krojenia.
Suszenie:
Suszenie drewna ma na celu zmniejszenie jego wilgotności, aby nadawało się do dalszej obróbki. Dzięki temu produkt będzie odpowiednio wykonany, a jego forma będzie niezmienna przez wiele lat.
Składanie:
Po wysuszeniu drewno jest przygotowywane do stworzenia deski kuchennej. Proces ten obejmuje dobranie kolorystyki, cięcie do odpowiednich wymiarów i kształtów oraz na koniec sklejenie w całość wszystkich elementów tworząc niepowtarzalny produkt.
Szlifowanie:
Proces szlifowania polega na wygładzeniu powierzchni desek oraz usunięcie niedoskonałości.
Olejowanie:
Ostatni etap to olejowanie, które polega na pokryciu powierzchni odpowiednim olejem, mając za zadanie zabezpieczyć drewno przed zabrudzeniami, uszkodzeniami oraz bakteriami, które dzięki impregnacji się nie wchłaniają.
