Deski Kuchenne - European First Quality

Każda deska kuchenna jest wykonana z najwyższą starannością korzystając z tradycyjnych ręcznych metod produkcyjnych. Wybierając europejskie drewno, dbamy o to, aby nasze deski spełniały najwyższe standardy jakości potwierdzone certyfikatami. Oznacza to, że korzystamy z surowca pochodzącego z lasów specjalnie do tego przeznaczonych, szanując środowisko i społeczność lokalną. 

Wybierając nasze deski, dbasz o planetę. 

kolekcja

LIVO

Poznaj
kolekcja

LESTE

POZNAJ
kolekcja

SOLIDA

POZNAJ

Europejskie drewno FSC

Certyfikowane drewno FSC pochodzi z lasów specjalnie przeznaczonych do produkcji wysokiej jakości drewnianych produktów. Wybierając produkty z certyfikatem FSC, konsumenci wspierają firmy i producentów, którzy dbają o środowisko i społeczeństwo. Zapewnia to także pewność użytkownikom, że ich produkt pochodzi z legalnych i zrównoważonych źródeł, jednocześnie przyczyniając się do ochrony środowiska naturalnego.

Jakość premium

Jakość desek jest niezwykle ważna dla każdego kucharza, czy pasjonata gotowania. Zastosowanie wysokiej jakości drewna certyfikowanego FSC klejonego w pasy, gwarantuje wytrzymałość i trwałość produktu przez wiele lat. Tak wykonane deski zapewniają idealne warunki do przygotowywania posiłków. Naturalny smak i zapach drewna pozostaje na przygotowanych potrawach, co dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawom. Warto także pamiętać, że odpowiednia pielęgnacja i regularne olejowanie zapewnia wytrzymałość desek do krojenia na wiele lat.

BIO oleje do impregnacji i kleje

Oleje, które zastosowaliśmy do impregnacji są ekologiczne i bezpieczne dla desek kuchennych oraz żywności. Wnikają one głęboko tworząc nieprzepuszczalną barierę, dzięki czemu są chronione przed działaniem wody i wilgoci, która mogłaby negatywnie wpływać na ich trwałość. Przy regularnej impregnacji drewna będzie ono zachowane w idealnej kondycji, a także przetrwa wiele lat, a nawet pokoleń.

Różne rodzaje drewna

Dąb: Drewno dębowe cechuje się trwałością i wytrzymałością, a do tego jest wysoce odporne na ścieranie, czyniąc je idealnym wyborem do użytkowania w kuchni, a charakterystyczny kolor i widoczne słoje nadają wyjątkowego uroku.

Buk: Drewno bukowe jest jasnego koloru o delikatnie widocznych słojach. Użytkowanie w kuchni zapewnia jego solidność i trwałość, a także odpowiednia reakcja na obróbkę według różnych kształtów i rozmiarów.

Jesion: Drewno z jesionu charakteryzuje się dużą twardością oraz sprężystością. Deski z niego wykonane są wytrzymałe i wysoce odporne na wilgoć, a także zachwycają swoimi różnorodnymi wzorami słojów.

Europejskie rzemiosła

Nasze deski powstają w europejskich manufakturach, gdzie wykonywane są przez doświadczonych rzemieślników. To miejsca, w których tradycyjne metody wykonania są cenione i przekazywane z pokolenia na pokolenie, tworząc niepowtarzalny charakter naszych desek. Każdy element jest wybierany i dopracowany tak, aby stworzyć produkt, który zachwyci wszystkich miłośników kulinariów i nie tylko. Dzięki pracy rąk wykwalifikowanych rzemieślników, każda deska staje się wyjątkowym dziełem sztuki, które nie tylko spełnia swoje funkcje praktyczne, ale również zachwyca swoim pięknem i wyjątkowością.

Wartości

Certyfikat FSC

Wykorzystywane drewno pochodzi z certyfikowanych lasów FSC.

Handmade

Produkty wykonywane są ręcznie dzięki czemu każdy produkt jest starannie wykonany.

Testy odpornościowe

Produkty przeszły pozytywnie testy odpornościowe, gwarantując bezproblemowe użytkowanie.

Gwarancja jakości

Przy odpowiedniej konserwacji produkty gwarantują wieloletnie użytkowanie bez utraty jakości.

Tradycyjny proces produkcji

Selekcja drewna:
Drewno pochodzi z lasów certyfikowanych lasów FSC, które są tworzone specjalnie do produkcji drewnianych produktów. Podczas selekcji wybierane jest drewno o odpowiedniej jakości, aby nadawało się na wyprodukowanie desek do krojenia.

Suszenie:
Suszenie drewna ma na celu zmniejszenie jego wilgotności, aby nadawało się do dalszej obróbki. Dzięki temu produkt będzie odpowiednio wykonany, a jego forma będzie niezmienna przez wiele lat.

Składanie:
Po wysuszeniu drewno jest przygotowywane do stworzenia deski kuchennej. Proces ten obejmuje dobranie kolorystyki, cięcie do odpowiednich wymiarów i kształtów oraz na koniec sklejenie w całość wszystkich elementów tworząc niepowtarzalny produkt.

Szlifowanie:
Proces szlifowania polega na wygładzeniu powierzchni desek oraz usunięcie niedoskonałości.

Olejowanie:
Ostatni etap to olejowanie, które polega na pokryciu powierzchni odpowiednim olejem, mając za zadanie zabezpieczyć drewno przed zabrudzeniami, uszkodzeniami oraz bakteriami, które dzięki impregnacji się nie wchłaniają.